, 25 Februari 2015

Inleiding: Mischa Andriessen, Waar het heen moet?

2015-1

Het aprilnummer is onderweg. Wij leiden in. Word nu abonnee.

Mischa Andriessen (1970, C. Buddingh'-prijs, Charlotte Köhlerstipendium) is dichter, vertaler, Terras-redacteur, criticus. Zijn werk stond meermalen in de Revisor. Hij werkt aan een roman. Hij sprak 3 februari tijdens de lancering van Revisor 8, een literaire avond met als vraag Weg met plot? Het ging over dwang en verrassingen, en Andriessens ernstige, zoekende bijdrage, was de tweede van de avond. Hij verklaart de liefde aan literatuur die nergens toe leidt, en bevraagt de noodzaak tot begrip en de wens naar volmaakt vakmanschap.

'In een plot op zich schuilt geen kwaad; dat het plot symbool staat voor vakmanschap, een afgerond geheel zonder losse draden of onverwachte omdraaiingen, dat het plot soms belangrijker wordt gevonden dan het achterliggende idee van een roman, of dat idee zelfs vervangt, die beperking tot het nette en in het gareel blijvende, dat trechterdenken gericht op een ontknoping, een oplossing, dat… – weet je wat, ik maak de zin niet af.'

En hij geeft de lezer zijn vrijheid.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog