03 Mei 2011

2005-5

Van de redactie p 3

Tonnus Oosterhof, Een ijlroman, p. 5
Menno Lievers, Taal en de plaats van moedwil en misverstand, p. 21
Antjie Krog, mammogram, p. 34
Toef Jaeger, Maar dit keer anders ingekleurd, p. 38
Henk van Woerden, Een drol voor Breyten, p. 45
Joost Zwagerman, Gedichten, p. 49
Ingrid Hoogervorst, Over de vagina dentate, Ajax en de kracht van de kris, p. 55
Steven Graauwmans, Coup de fous, p. 65
August Hans den Boef, Murder One in Spergebied, p. 66
Lucas Laherto Hirsch, Gedichten, p. 71
Max Niematz, Frau Krüger, p. 74
Michael Tedja, hij en zij, p. 83
Herlinda Vekemans, Gedichten, p. 86
Barbara den Ouden, In reactie op Theo Kars' 'Gewetenloos vertalen', p. 89

Redactioneel commentaar bij De Revisor 5, 2005

Vlak voor de verschijning van dit nummer werd bekend dat Louis Ferron is overleden, veel te jong. De Nederlandse literatuur heeft een groot auteur verloren. De Revisor zal in de volgende jaargang uitgebreid ingaan op zijn indrukwekkende oeuvre.

27 april van dit jaar was het al weer tien jaar geleden dat W.F. Hermans overleed. Voor De Revisor is dit aanleiding om stil te staan bij zijn werk. Tonnus Oosterhoff geeft een kritische analyse van 'De donkere kamer van Damocles', terwijl Menno Lievers Hermans' romanpoëtica plaatst tegen de achtergrond van zijn interpretatie van Wittgensteins taalfilosofie.

Toef Jaeger versterkt vanaf dit nummer de redactie van De Revisor. Zij toont direct haar journalistieke kwaliteiten in een uitvoerig vraaggesprek met de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. Van de hand van Krog ook een nieuw gedicht met de vertaling van Robert Dorsman en Jan van der Haar. Henk van Woerden gaat in op de beeldtaal van zijn collega beeldend kunstenaar - schrijver Breyten Breytenbach.

Traditioneel is er veel ruimte voor poëzie in De Revisor. De Amsterdamse dichter Lucas Laherto Hirsch publiceert voor het eerst poëzie in De Revisor. Van Joost Zwagerman na zijn fantastische 'Roeshoofd hemelt' twee nieuwe gedichten, evenals van onze zuiderburen Steven Graauwmans en Herlinda Vekemans. In dit nummer ook nieuw werk van Michael Tedja en Max Niematz. Ingrid Hoogervorst beschrijft op no-nonsense wijze een dramatische gebeurtenis die zich afspeelt op de fusie en de kamers van een verdieping in een troosteloze studentenflat. August Hans den Boef situeert de bomaanslagen in Londen in de wereld van Dickens en Bloomsbury.

Tenslotte dient Barbara den Ouden van het Literair Productie en Vertalingenfonds in de rubriek 'De laatste stelling' Theo Kars van repliek, die in ons 'extreme make-over' nummer eerder dit jaar betoogde dat de Duitse vertaling van zijn werk in die categorie viel.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog