03 Mei 2011

2005-6

Groot Winterboek

Van de redactie p 3

Herman Franke, Zinloze liefde, p. 5
Fokke & Sukke, p. 9
Ilja Leonard Pfeijffer, Chichuahua!, p. 11
Kees 't Hart, Struikelend schrijven, p. 14
Thomas Blondeau, De heilzame vrucht der opvoeding, p. 17
Atte Jongstra, Over de grillen van het lot, p. 23
Manon Uphoff, Miniatuurtjes, p. 31
Joost Zwagerman, Showing, not telling, p. 41
Floor Haakman, Heel mijn Hart, p. 50
Kristien Hemmerechts, De notenboom, p. 55
Menno Lievers, Een cadeau voor mijn vader, p. 58
Wanda Reisel, Apenverdriet, p. 62
Thomas Blondeau, Waarom een paar dagen voor haar vertrek mijn testikels zich op een blok ijs bevonden, p. 64
Ilja Leonard Pfeijffer, Het museum van de toekomst, p. 68
Henk Romein Meijer, Het zijn de woorden, domoor!, p. 71
L.H. Wiener, Tangverlossing, p. 76
Helga Ruebsamen, Een vrek met woorden, p. 81
Vonne van der Meer, 'Ik zet vrijwel altijd een geheim uit', p. 84
De Grote Revisor Winterpuzzel, p. 88
Schrijf! Dag van het schrijven in De Rode Hoed, 28 augustus 2005, p. 90

Redactioneel commentaar bij De Revisor 6, 2005

Zou er een verband zijn tussen seizoenen en literaire genres? Wij denken van wel. Poëzie is iets voor de lente en de herfst, wanneer dood en verliefdheid door onze hoofden spoken, hoge stapels grote romans blijven hartje zomer in de schaduw van het voor te veel geld gehuurde landhuis in Toscane bij het genot van mandflessen streekwijn ongelezen en in de winter, wanneer sneeuwjacht om onze krakende woningen giert, ontsteken wij de haard en willen wij luisteren naar goede verhalen.

Met trots presenteert De Revisor het Groot Winterboek, boordevol gruwelijke, onthutsende, hartverwarmend sombere vertellingen, speciaal voor uw winterdepressie geschreven door gelauwerde kampioenen van het genre, door verrassende debutanten of door auteurs die voortvarend van de laatste naar de eerste categorie op weg zijn.

Bij de winter past reflectie. De verhalen die het hart vormen van dit Groot Winterboek, worden omzoomd en omcirkeld door beschouwingen over het genre van het korte verhaal waarover zoveel misvattingen bestaan dat niemand nu nog weet of het nu wel of geen miskend genre is in onze letteren. De essays laten het aan u over om uw oordeel te vellen.

Geen Groot Winterboek is compleet zonder stripverhaal en puzzel. Speciaal voor De Revisor hebben de makers van Fokke & Sukke een stijloefening van Queneau verstript. De grote winterpuzzel, met een fabuleuze hoofdprijs, ontbreekt evenmin.
De redactie dankt Annemiek Neefjes voor haar onmisbare bijdrage aan dit nummer.

Vorige maand overleed de schrijver en schilder Henk van Woerden, een groot stilist en originele dwarskijker. We danken Henk postuum voor de bijdragen, zowel in woord als beeld, aan ons blad

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog