03 Mei 2011

2006-4

Van de redactie p 3

Louis Ferron
Pamflet tegen zere ogen, p. 7
Op een thema van Paul Celan, p. 9
Heft dolle tuimelzucht..., p. 10
Vraag aan de neus, p. 12
F.N., p. 14
M.H., p. 15
A.S., p. 16
Loerende huisknecht tussen de linies, p. 17
Heinrich Heine, een sentimentele straatvechter, p. 20
Dali verklaren kan niemand beter dan de meester zelf, p. 24
Weimar: republiek die niet meer geholpen kan worden, p. 29
Wanderlaars nachtlied, p. 39

Lilian Ferron-Blom, De tuinkamer, p. 47
Onno Blom, Het ergste moet nog komen, p. 57
Anthony Mertens, Ja, kleine man, wat nu?, p. 63
Th.C.W. Oudemans, Herinnering aan Duitsland, p. 76
Arnold Heumakers, Mythen en kermisattracties, meesters en knechten, p. 89
Kester Freriks, Het 'Von Kleist-motief'. Over Toonkunst van Louis Ferron, p. 95
Mertens, p. 105

Redactioneel commentaar bij De Revisor 4, 2006

Een jaar geleden overleed Louis Ferron, een gelauwerd auteur, maar door de populaire media nooit tot de 'groten' van de Nederlandse literatuur gerekend. Een ernstig misverstand, zoals uit deze Revisor zal blijken.
We hebben onder andere minder bekend werk uit de jaren zeventig geselecteerd. Die keuze is willekeurig want we hadden uit andere jaren met evenveel gemak een boeiende selectie kunnen samenstellen.
Daarnaast hebben we ook zijn laatste werk opgenomen, want Ferron is tot kort voor zijn dood blijven schrijven. Verder zijn er enkele ongepubliceerde gedichten, het begin van een reeks waarin hij helden van de geest heeft willen portretteren, onder anderen Friedrich Nietzsche, Marin Heidegger, Arthur Schopenhauer. Het laatste gedicht is in facsimile opgenomen.

Eveneens in facsimile is deel van Ferrons ontwerp voor een roman die Wandelaars nachtlied zou gaan heten. Toen hij besefte dat hij die nooit meer zou kunnen voltooien begon hij in het ziekenhuis aan aantekeningen voor het hier eveneens opgenomen Pamflet tegen zere oren, die hij tien dagen voor zijn dood is begonnen uit te werken. De morfine en andere pijnstillers lieten hun invloed steeds meer gelden, de onvoltooidheid van het werk was onvermijdelijk.

Lilian Ferron-Blom is vrij vroeg na zijn overlijden begonnen haar leven met de schrijver op te tekenen, daarvan een eerste proeve. Anthony Mertens heeft uit ouder materiaal zijn definitieve Ferron-opstel samengesteld, elders in het blad gaat hij ook verder met het relaas van zijn wederopstanding. Voorts wordt Ferrons werk door Th.C.W. Oudemans, Arnold Heumakers en Kester Freriks van verrassende kanttekeningen voorzien. Onno Blom, zijn redacteur, publiceert alsnog het geschrapte eerste hoofdstuk van Niemandsbruid, de laatste roman van Louis Ferron.

Het volgende nummer wordt iets bijzonders. Op initiatief van De Revisor zijn inmiddels dertien dichters en schrijvers en dertien zangers/liedjesschrijvers aan het werk gegaan om een liedje te maken het hitpotentie, zoals het van begin af aan is geformuleerd. Maar muziek moet klinken en daarvoor is een literair tijdschrift natuurlijk niet het aangewezen medium. De NPS en Dahl TV hebben zich liefderijk over het project ontfermd, zodat er op 2 oktober in Paradiso 'de Avond vna het Liefdeslied', zoals het project is gaan heten, zal plaatsvinden. De avond zal worden opgenomen en, onder voorbehoud, op 8 oktober in een negentig minuten durend programma worden uitgezonden. Wie de avond wil bijwonen kan zich wenden tot de bekende voorverkoopkanalen van Paradiso. Haast u, het aantal kaarten is beperkt.

Wat u thuis voor de televisie of in de zaal zult aantreffen? Gloednieuwe liedjes van Menno Wigman en Spinvis, Kees 't Hart en De Jeugd van Tegenwoordig, Haif Bouazza en Lais, Neeltje Maria Min en Thé Lau, Peter Verhelst en An Pierlé, Gerrit Komrij en Huub van der Lubbe, Hagar Peeters en Martin Buitenhuis, Joost Zwagerman en Fré Spigt, Ilja Leonard Pfeijffer en Ellen ten Damme, Erik Jan Harmens en Roos, Antjie Krog en Wende Snijders, Manon Uphoff en Maarten van Roozendaal en Alfred Schaffer en Bent van Looy van Das Pop.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog