03 Mei 2011

2007-5

Van de redactie p. 3

Ilja Leonard Pfeijffer, Allard Schröder, Edzard Mik, Herman Franke, Menno Lievers, Manon Uphoff, A.F.Th., Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Dolly Parton, een cadavre exquis, p. 5
Wim T. Schippers, Veelbelovend, p. 11
Laurens van Krevelen, Wie is er bang voor een surrealistisch object?, p. 18
Piet Gerbrandy, Drie barstingen, p. 30
Allard Schröder, Klonten, p. 33
Johannes van Dam, Surrealisme aan tafel, p. 37
Arjen Duinker en Kees 't Hart, Fantastische lippen, p. 41
K. Schippers, De Chirico en Balthus, p. 52
Wouter Godijn, Aan de aarde, p. 58
Bertram Mourits, Kunst om naar te kijken (of om in te pissen). De wraak van het surrealisme op de kunstgeschiedenis, p. 59
Astrid Lampe en Roland Sohier, Alice's date, Blogger in Wonderland, p. 65
Manon Uphoff, Kant, p. 72
Menno Lievers, Under the Net, Iris Murdoch en het surrealisme, p. 76
Hans Verhagen, Chaos van het ogenblik, p. 85
Thomas Blondeau, Waar komen de kindertjes vandaan?, p. 88
Ilja Leonard Pfeijffer, Over van alles (maar vooral over de werkelijkheid), p. 96
Lucas Hirsch, zwakman, p. 96
Mertens, p. 97

Redactioneel commentaar bij De Revisor 5, 2007

Een olifant op torenhoge spillepoten, een strijkijzer met prikkeldraad van onderen, een gummi-horloge... Als het omslag u al niet op een idee heeft gebracht dan weet u het nu zeker: deze aflevering van de Revisor buigt zich over het surrealisme. De aanleiding hiervoor is de tentoonstelling Vreemde dingen in het Boijmans Van Beuningen waarvan dit blad op zijn geheel eigen wijze de literaire bijdrage voor zijn rekening neemt.

In den beginne het cadavre exquis, geschreven door een keur aan schrijvers als A.F.Th., Herman Franke, Kees 't Hart, Edzard Mik, Joost Zwagerman, aangevuld met enkele leden van de redactie. U kent de regels. Elke deelnemer krijgt alleen de laatste zin van de bijdrage van zijn voorganger, waarmee hij het verhaal moet voortzetten. Als hoofdpersonage koos de redactie de deels vertimmerde en verbouwde zangeres Dolly Parton, in de verwachting dat de deelnemers dat karwei wel zouden afmaken.

Verder zijn er vreemde verhalen van Wim T. Schippers, Manon Uphoff en een poging daartoe van Allard Schröder. K. Schippers bezoekt in Italië de plaatsen waar De Chirico en Balthus hebben gewoond.

Essays in verschillende soorten en maten zijn er van Laurens van Krevelen, Bertram Mourits, Thomas Blondeau, Menno Lievers en Ilja Leonard Pfeijffer.

Poëzie is er in overvloed. Arjen Duinker en Kees 't Hart schreven gezamenlijk een gedicht, verder zijn er geheel in overeenstemming met het thema opmerkelijke en merkwaardige gedichten van Astrid Lampe (met tekeningen van Roland Sohier), Piet Gerbrandy, Wouter Godijn, Hans Verhagen en Lucas Hirsch.

Johannes van Dam biedt u een bewerking van zijn toespraak aan het 'Gala'-diner, daags voor de officiële opening van de tentoonstelling.
Ten slotte, als altijd: Mertens.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog