18 November 2010

2009 - 2

Ilja Leonard Pfeijffer, Oorlog is de vader van alles. Over het gedicht 'Bidsprinkhanen' van Hans Verhagen, p. 5
Toef Jaeger, '50 million ELvis fans can't be wrong'. Interview met Hans Verhagen, p. 13
Antoine de Kom, zwaluw & bab al-makina, p. 21
Robert Menasse, Dresden, p. 26
Johanna Geels, In een doos hang je geen slingers op, p. 33
Menno Lievers, Daniil Charms en de autonomie van literatuur, p. 40
Basje Boer, Bus 71, p. 46
Myrthe Bartels, Een goed hart, p. 49
Caroline Ligthart, Eenoog, p. 50
Hadewijch Griffioen, Entrez, p. 58

Het maaiveld:
P. Kouwes, Gedichten, p. 63
Bertram Mourits, Van kroketten tot afhaalchinees. De gedichten van Nico Dijkshoorn, p. 69
Manon Uphoff, Over Zoek op Liefde van Herman Franke, p. 79

Een woord een woord:
Guido van de Wiel, Perec verkettert met letters, p. 86

Jakup Ferri. Omslag en pagina's 20, 39, 57, 62, 85.

Redactioneel commentaar bij De Revisor 2, 2009

'Wie z'n hele leven stil staat bij zijn dood / heeft van zijn geboorte iets niet helemaal begrepen / We hopen dat je er een suikerspin van oploopt.' Beknopter kan een levensschets nauwelijks zijn - en die suikerspin is er voor Verhagen gekomen in de vorm van de P.C. Hooftprijs, die hij deze maand eindelijk daadwerkelijk zal ontvangen. Verhagen is de laatste jaren een frequente en welkome gast geweest op de pagina's van De Revisor en deze suikerspin wilden we dan ook niet negeren. Vanaf deze plek feliciteren we hem met de meer dan verdiende onderscheiding.

Ilja Leonard Pfeijffer zal aan de hand van het sleutelgedicht 'Bidsprinkhanen', waaruit hierboven geciteerde regels afkomstig zijn, uitleggen waarom Verhagens werk belangrijk is. In een gesprek met Toef Jaeger gaat de gelauwerde dichter onder andere uitgebreid in op zijn andere, minstens zo bijzondere kant: die van journalist en televisiemaker.

In de rest van dit nummer lijkt De Revisor weer veel op een gewoon literair tijdschrift - en dat is al bijzonder genoeg. We presenteren nieuw prozawerk van Robert Menasse in een vertaling van Paul Beers en er zijn nieuwe verhalen van Basje Boer, Caroline Ligthart en Hadewijch Griffioen. Poëzie is er van antoine de kom, Johanna Geels en Myrthe Bartels. De speelse geest van de Russische schrijver Daniil Charms wordt ontrafeld in een essay van Menno Lievers.

En dan zijn er nog twee van onze vaste rubrieken: in Het Maaiveld neemt Bertram Mourits de gedichten van P. Kouwes in ogenschouw, de dichter zelf voegde speciaal voor De Revisor nog vier gedichten aan zijn oeuvre toe. Manon Uphoff geeft een impressie van haar lezing van Herman Frankes recente roman Zoek op Liefde.

In Een woord een woord laat Guido van de Wiel zien wat er gebeurt als er maar vijfentwintig letters in een alfabet gaan. En het was niet de q die George Perec besloot te verbannen.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog