12 December 2010

2009-4+5

Muziek en poëzie

Redactioneel commentaar bij De Revisor 4+5, 2009

Al twee keer eerder heeft De Revisor in de afgelopen jaren een nummer uitgebracht dat aan de muziek was gewijd. De eerste keer in samenwerking met het Orpheusproject van de Nederlandse Bachvereniging, de tweede keer nam de redactie zelf het initiatief voor wat uiteindelijk uitmondde in De avond van het liefdeslied.

Nu hebben zeven dichters en schrijvers en zeven componisten op verzoek van Micha Hamel, die behalve componist, dichter en dirigent ook het artistieke geweten van de Nederlandse Muziekdagen is, samen een aantal werken geschreven. In dit nummer krijgt u tekst en uitleg. Het resultaat kunt u beluisteren op de twee cd's die bij dit nummer geleverd worden. De namen van de zeven samenwerkende duo's vindt u in de inhoudsopgave.

Maar eerst laat Allard Schröder zijn licht schijnen over tekst en muziek, kijken Jan Vriend en Sander Maas naar het luisteren en schetst Micha Hamel de contouren van de nieuwe muziek.

In het grijze katern staat alles zoals gewoonlijk zwart op wit. In de nieuwe rubriek Ars poetica leest Piet Gerbrandy poëzie voor ons - wat hij in het vervolg steeds zal doen. Dit keer die van Jacob Groot, voor de lezer van De Revisor geen onbekende.

Nieuw is ook De Literaire Spectator, waarmee Herman Franke de plaats van Anthony Mertens zal innemen.

In de rubriek Het maaiveld leest Mark Leenhouts Tommy Wieringa's Ceasarion, Bertram Mourits de poëzie van Nachoem M. Wijnberg en Toef Jaeger Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst.

De duo's:
Astrid Lampe & Peter Adriaansz
Micha Hamel & Willem Breuker
Saskia de Jong & Florian Mayer
Ramsey Nasr & Bob Zimmerman
Allard Schröder & Loek Dikker
Ilja Leonard Pfeijffer & Ensemble Klang

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog