, 17 April 2015

Inleiding: Idwer de la Parra, Gedichten

2015-1

Het aprilnummer is onderweg. Wij leiden in. Word nu abonnee.

Idwer de la Parra (1977) studeerde aan de AKI (vrije kunstacademie in Enschede) en aan de toneelschool in Maastricht. Daarna legde hij zich toe op biodynamische landbouw. Inmiddels is hij meer dan tien jaar werkzaam als kruidenteler en tuinman. Hij is geboren in Gorinchem. Dat is een mooie, beknopte biografie voor een debutant. Hij speelde een rol in de film Zoenzucht (2000).

‘Mijn dochter zien, dat gaat nu niet’, schrijft de la Parra in het gedicht ‘Grond’. ‘Kom terug – schilder mijn planken zwart,’ roept hij iemand toe, een geliefde, de lezer van deze korte en indringende gedichten, ‘schilder kieren dicht, het tochten zwart, / het raamkozijn en de weerspiegeling van mijn / gezicht – schilder dat, kom terug en schilder dat.’

Het is een daverend ritme dat De la Parra op de korte baan kracht bij zet, alsof hij een brommer opvoert en meteen bij de start op volle toeren rijdt. En toch wordt het allengs stiller in deze gedichten. ‘Van woorden kun je messen maken, / van lange stilte slijpend staal.’ De dichter schuilt met zijn zoon in het kerkportaal en bekijkt de regen, ziet een knotwilg in het veld. ‘Kom terug’ van Idwer de la Parra won in januari 2015 de eerste VondelCS poëzieprijs. Revisor brengt een nieuwe stem.

Auteursportret © Claudia Pietryga

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog