, 20 April 2015

Inleiding: Jori Stam, Rhodos.jpeg

2015-1

Het aprilnummer is onderweg. Wij leiden in. Word nu abonnee.

Jori Stam (1987) behoeft introductie. Zijn verhalen werden genomineerd voor de VPRO Bagagedrager en de Opium verhalenwedstrijd. In de zomer verschijnt zijn debuut Een volstrekt nutteloos mens. ‘Rhodos.jpeg’ laat zien wat hij kan. Een man en een vrouw carpoolen, ze zijn niets van elkaar. Althans, hij niets van haar. Collega’s, maar op totaal andere afdelingen, er is leeftijdsverschil, je zou je kunnen voorstellen dat ze hem vousvoyeerde.

Hij stelt zich iets anders voor, met haar. ‘Door zijn autoraam ziet hij hoe Machteld om zich heen kijkt, zijn auto herkent en zijn kant op loopt. Ze stapt in. Ze heeft een andere jas aan dan normaal. Rood, getailleerd.’ Stam maakt zichtbaar dat er niets anders is, zijn dialogen eindigen nogal eens met ‘stilte’, en dat zou ook als samenvatting kunnen dienen.

‘Rhodos.jpeg’ gaat over het onvervulde, de droevigheid als een vlek waar je in wrijft, en toch lijkt deze man onverstoorbaar, routineus in zijn ongeluk.

Auteursportret © Fjodor Buis

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog