, 21 April 2015

Inleiding: Bart Koubaa, De kast

2015-1

Het aprilnummer is onderweg. Wij leiden in. Word nu abonnee.

Behoeft Bart Koubaa (1968) nog introductie? Hij schreef zeven romans. En een verhaal. ‘De stok’ verscheen in 2011 in de Revisor. Een man vindt een stok en gooit hem weg, en pakt hem en gooit hem weg – al achtentwintig jaar, en alleen bij Marta kan hij de stok vergeten. ‘Larssen en Friedmann kunnen goed tellen en Radek en de vreemde Jankovitsj en de nog vreemdere Lombardi en Glatzer, die nooit een woord zeiden maar cijfers en getallen aaneenregen met een doorzettingsver mogen waarmee ik ijsberen zag jagen.’

Wie? Radek is terug. ‘Radek met zijn dwaze waterpijpsmoel mag beweren wat hij wil: ik ben van nature zonder vijanden omdat God de pijp uit is en vrije wil de opium van het volk is.’ Net als herberg De Zwarte Zwaan. En nu is er een kast. En een tape. En het is even raadselachtig en bezwerend. Koubaa, schrijver van vele verhalen, leidt ons naar het onbekende en laat ons daar achter. Een zeldzaam genoegen.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog