, 26 April 2015

Inleiding: Sandra Heerma van Voss, Van Blaman tot Brookner. Schrijven over eenzaamheid

2015-1

Het aprilnummer verschijnt deze week. Wij leiden in. Word nu abonnee.

‘Maar dat ik vaak eenzaam ben, daar kom ik rond voor uit,’ bekent Sandra Heerma van Voss (1972), journalist voor onder andere NRC Handelsblad en auteur van het interviewboek Familiealbum (2011). De eenzamen zijn echter de beste lezers. Aan de hand van het werk van Anna Blaman, Dorothy Parker, Jean Rhys, Anita Brookner en Annie M.G. Schmidt onderzoekt ze die verwoestende toestand. Zijn die schrijfsters rolpatronen? Trekt hun literatuur of wekt ze weerzin? Zwelgen we, vrezen we, bewonderen we?

Heerma van Voss bepaalt haar positie. Wie ze waarom leest. Wie ze daarom is. Een nastrevenswaardig project. ‘25 boeken heeft de nu hoogbejaarde kunsthistorica geschreven, en ik zou het niet erg vinden als ik de rest van mijn leven tot louter Schmidt en Brookner veroordeeld was. […] Brookners romans zijn kunstwerkjes, broos, elegant. Je leest en bewondert ze als schilderijen in een catalogus, in de wetenschap dat je nooit een klodder of barst zult ontdekken.’

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog