, 30 April 2015

Reactioneel

Bij het aprilnummer

Het aprilnummer is verschenen. Wij leiden in. Word nu abonnee. Nummer 9 kost € 16,50, en is direct bij De Bezige Bij te bestellen. Maar ook bij uw boekhandel! ISBN is 9789023490371.

Een vraagteken volstaat om geprovoceerd te worden – voor de fijngevoelige lezer. Het thema van de literaire avond rond de lancering van Revisor 8 – Weg met plot? – wilde prikkelen. Om te komen. Om te lezen. Die avond was er begripsverwarring – Wat is plot? – en ja, aan het slot zagen we nog aanleiding te over om door te praten. Maar wát er gezegd was, was wezenlijk, voor de goede verstaander. Dat literatuur juist niet voorspelbaar moet zijn. En dat vraagtekens goed zijn. Gustaaf Peek, in zijn openingspraatje: ‘Een roman is een zoekende tekst. Twijfel is essentieel. Een schrijver doet ook maar wat, maar als het goed is altijd in bezielde samenzwering met de lezer.’ (Meer? revisor.nl. Mischa Andriessen sprak ook, zijn verhaal volgt hierna.)

Ook schrijvers moeten het zich laten overkomen, mét hun lezers moeten ze de vrijheid ondergaan. Alleen zo kan literatuur zijn waarde behouden en opnieuw ontdekken. Wat het beste is, is niet vast te leggen. Het is in beweging. Wat een literair tijdschrift beoogt, is de kunst in die beweging te raken. Misschien is onze covergirl, de scherpschutster Annie Oakley (1860-1926), daar wel het symbool van. Want het beste is wel te illustreren, hopen we, met de gedichten, verhalen en essays die op deze woorden volgen. Welkom in de samenzwering: wij lezen, kiezen en redigeren om u te verrassen.

Met nieuw en ander werk van bekende namen als Mischa Andriessen dus, Kees ’t Hart, Wytske Versteeg, Wim Noordhoek, Ruth Lasters, Jan Baeke, Sandra Heerma van Voss en Gilles van der Loo, maar ook met nieuwe namen. Met trots presenteren we voor de tweede keer onder deze redactie een frisse stem uit het buitenland, de Fransman Pierre Autin-Grenier, in vertaling van Rokus Hofstede. En even tevreden laten we u beginnende schrijvers zien uit eigen taalgebied: Frederik Willem Daem, Elfie Tromp, Harm Hendrik ten Napel, Jerry Hormone, Jori Stam, Rens van der Knoop en Idwer de la Parra.

Eenvormig is de Revisor niet. Plotloos? Niet helemaal. Maar deze schrijvers hebben iets te vertellen, over rituelen, trams, ziekte, ergernis, eenzaamheid, kraantjes, nostalgie, liefde, dood. Over literatuur en wezen. En ja, we stellen vragen. Maar vele vragen vormen een uitroepteken – een provocatie, zo u wil.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog