Waarom niet een wekelijkse poëziekritiek?

Wie op de hoogte wil blijven van wat er aan nieuwe poëzie verschijnt in Nederland, moet Trouw lezen. Wekelijks signaleert of recenseert Janita Monna een nieuwe bundel; naast de tekst staat altijd een heel gedicht afgedrukt. Maar dat er in de eerste vier maanden dubbel zoveel bundels verschenen, dat vermoed je niet, zeker niet als je alleen NRC (zeven besproken bundels in zeventien weken, één VSB Poëzieprijsstuk, één interview met een dichter), De Morgen (zeven bundels, één interview), De Groene Amsterdammer (vijf bundels) of de Volkskrant(vier recensies, drie interviews) leest. Een voorzichtige schatting komt op vijftig bundels bij reguliere uitgeverijen (tegenover honderd oorspronkelijk Nederlandstalige romans en novellen). Waarom is er eigenlijk geen wekelijkse poëzierecensie bij de kwaliteitsmedia? Wat maakt dit genre minder belangrijk dan thrillers en fotoboeken? Tijd voor het goede voorbeeld: elke week een poëzierecensie op Revisor.nl.

(Deze cijfers maak ik op uit het wekelijkse recensieoverzicht van Athenaeum.nl, met voorbehoud voor menselijke fouten van mijzelf en mijn collega's. In het Recensieoverzicht worden de weekbladen Elsevier (geen poëziebesprekingen), De Groene Amsterdammer (vaste recensent Piet Gerbrandy), Vrij Nederland en de dagbladen Het Parool (Dieuwertje Mertens), NRC Handelsblad (Guus Middag, Arie van den Berg, af en toe een van de prozarecensenten), de Volkskrant (Maria Barnas, Peter Swanborn), Trouw en de Vlaamse kwaliteitskranten De Morgen (Paul Demets) en De Standaard (Luuk Gruwez) meegenomen.)

En dan zijn er nog bundels die in meerdere media besproken werden, met name die van Poëzieweekauteur Ilja Leonard Pfeijffer, Ellen Deckwitz, Antjie Krog, Anneke Brassinga, Arnoud van Adrichem, Ingmar Heytze, Luuk Gruwez, Rogi Wieg, Jan Kal, Piet Gerbrandy en debutante Charlotte Van den Broeck. Daarmee komt het aantal buiten Trouw besproken dichters (Lieke Marsman en Rogi Wieg zijn meegeteld, hoewel er geen poëzie van hen verscheen deze periode) op 22.

Wie alles leest, heeft een aardig overzicht. Maar wie doet dat nog? Wie leest alle kranten en weekbladen?

Het kan anders. Waarom biedt uw dagblad of weekglossy niet elke week poëzie, van reguliere én bibliofiele uitgeverijen, op een analytische manier? Is dat geen functie van een boekenbijlage?

Tegenstrijdig genoeg kiezen we voor het web om de komende maanden (met uitzondering van de zomermaanden, waarin iedereen poëzie leest, maar er niets nieuws verschijnt) te laten zien dat het kan: interessante poëziekritiek op een wekelijkse basis, met aandacht voor alles wat groeit en bloeit, niet zonder enthousiasme maar niet propagandistisch, kritisch maar wel leesbaar. Vanzelfsprekend zal die zware maar rechtvaardige taak berusten bij onze eigen Erik Lindner, die eerst tweewekelijks en later maandelijks voor De Groenepoëzie besprak.

De eerste aflevering, donderdag, zal hij wijden aan Jan Lauwereyns' Theorie van de rondworm.

(Waarom spreken over dode bomen, als poëziekritiek online bloeit? Daar valt een hele aparte discussie aan te wijden. Maar voor ons staat voorop dat poëzie een esentieel onderdeel is van literaire cultuur, en de kritiek daarvan niet beperkt zou moeten blijven tot strikte poëziesites.)

zes reacties

Walter Vandewaetere

een belangwekkend nieuw initiatief

Walter Vandewaetere, - 08-05-’15 08:49
Henny Bouwman

Ik kijk ernaar uit. Prima initiatief

Henny Bouwman, - 08-05-’15 12:08
Elise J.

Interessant voornemen, verheug me bij voorbaat op de analyses.

Elise J., - 08-05-’15 12:17
Maud Peereboom-Engelberts

hoor er graag meer over –

Maud Peereboom-Engelberts, - 14-05-’15 16:24
Daan Stoffelsen

Besten,

Dank voor jullie enthousiasme. We zijn begonnen, met Lauwereyns en Anker. Alle stukken zullen donderdag verschijnen, en te vinden zijn onder http://www.revisor.nl/tag/po%C3%ABziekri...

Daan Stoffelsen, (URL) - 15-05-’15 20:10
Jane Leusink

Lees het nu pas, maar beter laat dan never: super initiatief!

Jane Leusink, (URL) - 09-06-’15 11:29
We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog