, 18 Oktober 2015

Inleiding: Daan Stoffelsen, De vogels van proza

20 oktober wordt Revisor 10 gepresenteerd. Op Revisor.nl leest u al de inleidingen bij de bijdragen. Abonneer u, reserveer het nummer.

Daan Stoffelsen is een onstuitbare lezer. Nu is hij gegrepen door vogels. Met dieren is het altijd oppassen geblazen, Stoffelsen benadert de valkuilen op zijn typische, dynamisch denkende manier. Totemfunctie, ornithogonia: enkele stapstenen, maar waar Stoffelsen werkelijk naar speurt zijn de techniek en inzet van een schrijver. Wat doet een roman? Een roman veroorzaakt denken, lijkt Stoffelsen keer op keer te willen zeggen, activeert een intellectuele centrifuge. Een gedachte kan weerwoord bieden, verhelderen, ontginnen. ’Vogels zijn klein, betekenisvol, obligaat als je ze uitspelt, maar concreter en fantasierijker dan vrede, ziel, vrijheid, uniciteit. Driemaal opstijgen in de literaire volière.’ Het denken stopt nooit en moet worden gedeeld. ‘Waarom die vogel?’ Daarom die vogel.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog