Dochters. Revisor 10. Welkom Marieke!

Gisteravond 20 oktober in Kapitein Zeppos spraken vijf schrijvers over dochters, presenteerden we nummer tien, namen we afscheid van redacteurs en verwelkomden er een. Elke Geurts las een deel van 'De parallelweg' (meer in Lastmens en andere verhalen), Jente Posthuma las uit 'Op reis', Marja Pruis begon aan de column 'Dochter' maar pakte toen het vrolijker 'The Image as Burden' op, Marieke Rijnveld las uit Kalfsvlies en Revisor 10, Ivo Victoria las het huiveringwekkende achtste deel van 'Louis Stevens is de man', en Gustaaf Peek las uit de Revisor.
En toen zei ik dit.

Dames en heren, voordat we allemaal het glas heffen op Revisor 10, wil ik de geschiedenis in, en op naar de toekomst. Het moet in december 2009 geweest zijn dat Gustaaf Peek me vroeg om redacteur van de Revisor te worden. In de trein terug, die avond, schreef ik hem.

‘Beschouw deze mail als een sollicitatiebrief, of een ontslagbrief, naar gelang je met mijn twijfels en overtuigingen in kan stemmen.’

U begrijpt wat hij ervan gemaakt heeft. Hij heeft ook Erik en Jan erbij gevraagd, en twee jaar later ben ik naar Antwerpen gegaan om ook Bart te vragen. Samen gingen we onze twijfels en overtuigingen vormgeven in een tijdschrift. Een mooi tijdschrift, dit tijdschrift. We gingen schrijvers ontdekken en prikkelen om zich te verbeteren, te vernieuwen. We gingen onszelf verbeteren, we gingen vergaderen met broodjes kroket. We zouden praten over literatuur, vrouwen en kinderen. Dochters.

We hebben met zijn vijven twee roerige jaren achter de rug, met de zoektocht naar een nieuwe uitgever, een warm welkom, een zeer productief jaar 2015. De bij elkaar gezochte redactie is steeds meer een vriendengroep geworden. En nu is het weer tijd voor twijfels en overtuigingen. Voor ontslagbrieven en sollicitatiebrieven, voor geschiedenis en toekomst. Geheel los van elkaar, met elk hun eigen omstandigheden en aanleidingen, hebben Gustaaf, Erik en Bart besloten minder redacteur en meer schrijver te worden. Dit tiende gezamenlijke nummer is het laatste met ons vijven.
Dat stemt me treurig. Maar ik ben ook trots.
De afgelopen maand heeft Marieke Rijneveld zich al warmgelopen, en vandaag mogen we het iedereen vertellen: Marieke komt de redactie versterken. Tijdelijk gedrieën gaan we verder met Revisor 11 en Revisor.nl. Gedrieën, met De Bezige Bij, en met u.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog