Jammer, geen reclame

Boekhandel van de maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de derde aflevering: De Kler in o.a. Leiden.

Ik las In het licht van wat wij weten. Op internet zocht ik naar recensies en artikelen over Zia Haider Rahman. Ik kwam een filmpje tegen waarin Maarten ’t Hart op een tweepersoonsbank, in een schipperstrui, zijn mening geeft over deze roman. ‘Een debuut van iemand die geboren is in Bangladesh.’ Maarten ’t Hart spreekt dat land uit als Bang-ladesh: exotisch, ver weg, vreemd. Precies zoals dat land en de naam van dat land voor mij voelen.

In nog geen drie minuten geeft Maarten ’t Hart een bijzonder sterke analyse van de dikke roman. ‘De schrijver heeft zich als het ware opgesplitst in twee personen.’ Hij begint met het vertelperspectief, en dat is altijd de basis. Maarten ’t Hart begrijpt dat. Dan het verhaal, in korte zinnetjes. Achtergrond, relatie met een Engels meisje, hoofdpersoon en levensverhaal, oordeel. ‘Een geweldig verhaal. Ik was helemaal beneveld door dit werk. Wat een boek, wat een boek. Zeshonderd ongelofelijke pagina’s.’

Analyse en lof, niet van een recensent of boekverkoper, maar door een schrijver. Heel plezierig.

Aan het begin van het filmpje had ik het al gezien: ‘de kler ... uw complete boekhandel,’ stond er op het eerste beeld. De Kler is een boekhandel met verschillende winkels in Zuid-Holland: Leiden, Wassenaar, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten. Op een of andere manier is dat literair gebied. In ieder geval veel meer dan de Brabantse polder waar ik opgegroeid ben. Oegstgeest is van Wolkers. Leiden is de stad van Bordewijk, Buch, Biesheuvel, van Ilja Pfeijffer ook. Er is zelfs een eigen internetsite met Leidse schrijvers.

Op de overkoepelende site van De Kler staat onder een portret van Maarten ‘t Hart: ‘De tips van de meester.’ Een kopje waar de schrijver waarschijnlijk niet zelf voor gekoezen heeft, maar dat neem ik voor lief.

Ik heb heel veel filmpjes van Maarten ’t Hart bekeken. Dat kan ik iedereen aanraden. ’t Hart heeft een mening en De Kler vertrouwt op zijn mening, want soms vindt de schrijver een boek helemaal niet goed, en dan zegt hij dat toch. Boekhandelaren zullen dat zelden zeggen, en al helemaal niet op beeld of in de openbaarheid.

De link naar de youtube-pagina met alle filmpjes vermeldt: ‘Bekijk hier alle boekrecensies die Maarten 't Hart voor ons maakte en ontdek de grootste aanraders en een enkele afknapper... Bekijk hier alle boekrecensies die Maarten 't Hart voor ons maakte en ontdek de grootste aanraders en een enkele afknapper...’

Eerlijk is dat.

’t Hart is soms heel enthousiast, soms ingetogen en soms is hij heel kritisch: ‘Overal zag ik het geprezen worden, maar...’ en dan volgt een onderbouwd betoog over de zwakke punten van het boek zoals je dat beroepsrecensenten zelden ziet doen, en dan is hij zo kritisch dat hij aan het einde van het filmpje zegt: ‘Jammer, geen reclame.’

Hij begrijpt dat je boeken moet schrijven, moet beoordelen, moet verkopen. Ieder zijn vak, en er zijn dwarsverbanden want iedere schrijver is een lezer, en die rol vervult ’t Hart in deze filmpjes. Ook belangrijk: deze schrijver bespreekt op een persoonlijke manier boeken, hij is open en eerlijk en recht door zee, hij heeft niet de pet van de verkoper op, en hij doet dit niet om vrienden te maken. Hij heeft het over de boeken. Punt. Het is geweldig dat boekhandel de Kler Maarten ’t Hart dit podium biedt.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog