Boekwinkeltjes

Boekhandel van de Maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de zesde aflevering: boekwinkeltjes.nl.

Tommy Wieringa heeft ooit in een interview laten vallen dat de boekenstapel die hij klaar heeft liggen om gelezen te worden flink gegroeid is sinds hij boekwinkeltjes.nl heeft ontdekt. Voor mij geldt hetzelfde.

Boekwinkeltjes wordt gevuld door een verzameling tweedehands boekenverkopers, particulieren en de geijkte ouderwetse winkeltjes die vroeger her en der in de stad te vinden waren. Toen ik net in Amsterdam kwam wonen hoefde ik alleen de brug over de Amstel over te gaan om in de Van Woustraat boeken te zoeken in de vele bakken die de tweedehands winkel had staan. Pockets voor vijftig cent of een gulden, alles gesorteerd op Nederlands en vertaald, strips, geschiedenis, fotoboeken. Iedere week stapte ik daar naar binnen, het was dichtbij en voor de prijs van een nieuw boek had ik een tas literatuur. Ook in het centrum zaten verschillende boekwinkels met goeie selecties literatuur. Ik wist ze allemaal te vinden.

Toen ik tien jaar later zelf in de Pijp woonde was Fenix mijn tweedehands winkeltje; een kleine zaak in de Frans Halsstraat met voorin drie of vier kasten literatuur en een opvallende verzameling boeken uit Wales en Ierland tegen de achterwand. Op de stoep staan een paar tafels met boeken voor een euro, daar zit soms ook nog wel wat tussen. Ik kon die winkel niet voorbij lopen zonder even in die bakken te gluren.

Tegenwoordig is het huren van een winkelruimte in Amsterdam een kostbare zaak. Boekhandels hebben het moeilijk. Boekhandel Veenstra in de Utrechtsestraat zag de huur vier keer over de kop gaan en sloot afgelopen week haar deuren.

Fenix zit er nog steeds, veel andere antiquariaten huren tegenwoordig geen winkelruimte meer. Ze slaan hun boeken thuis op, versturen de boeken per post. Boekwinkeltjes is hun verzameldatabase. Ook voor Fenix. Het afstruinen van boekwinkeltjes is verschoven van de stad naar internet.

De site van Boekwinkeltjes heeft iets weg van Marktplaats, of Startpagina. De vormgeving is gedateerd maar functioneel. Een soort gele excellsheet: een paar invulvensters en de zoekresultaten verschijnen in kolommen. Toch hebben ze alles, en voor een goeie prijs. Wat bijzonder is: een verkoper die bij Boekwinkeltjes zijn boeken slijt hoeft niets af te dragen aan de site, alleen wat gegevens achterlaten, in weer een invulscherm.

Zoals het met alle succesformules gaat: grote concerns nemen het over. Bol.com heeft ook een tweedehands verkoopmogelijkheid, maar dan puur commercieel. Bij Bol wordt voor iedere transactie tussen koper en verkoper 0,99 cent en 15% van de verkoopprijs ingehouden.

Voorbeeld: als ik mijn laatste roman via Bol wil verkopen, en de nieuwprijs in de winkel is € 18,95 dan ga ik daar een stukje onder zitten, stel: € 15,-. Er is momenteel een verkoper die het boek in nieuwstaat verkoopt voor € 20,94, maar die maakt natuurlijk geen kans. De bemiddelingsbijdrage bij € 15,- bedraagt € 3,24. Dat is behoorlijk veel.

Bij Bol benutten verkopers het enorme netwerk van kopers die nieuwe boeken zoeken. Bij ieder boek dat aangeboden wordt staat de Bolprijs, maar ook staan de eventuele tweedehands boekverkopers vermeld: In het geval van De laatste ontsnapping is dat Paagman die de genoemde twintig euro vraagt voor het boek. De koper kan kiezen: via Bol of tweedehands.

Tevens benut Bol ook het opgebouwde netwerk want de boekhandel hoeft behalve de site te faciliteren, het geld ontvangen en doorsturen en wat papierwerk te genereren (allemaal geautomatiseerde diensten) niets te doen: de verkoper voert boeken in, wikkelt de boeken in een papiertje of envelop, plakt de postzegels erop, en vangt twee weken later het geld wat er over is gebleven.

Ik vind het een bijzonder slimme manier van handelen: je hebt een nieuw product (boeken), je maakt een site met een enorm bereik (Bol) en bij deze site biedt je de mogelijkheid voor particulieren om het product weer door te verkopen, waarbij je een bemiddelingsbijdrage vraagt. Twee keer geld verdienen aan hetzelfde product. Misschien wel drie keer.

Het invoeren van boeken is bij Bol overigens erg makkelijk. Eerst kon dat met het isb-nummer, tegenwoordig kun je gewoon op naam of titel zoeken, zelfs op zoekwoord, en dan verschijnt er een lijst met mogelijkheden. Gemak boven alles.

Bij Boekwinkeltjes moeten van ieder boek de naam, titel, druk, andere info en bijzonderheden volledig uitgetypt worden. Dat kost veel tijd en als je een foutje maakt is het boek in de database onvindbaar. Toch is Boekwinkeltjes sympathiek, juist door het ontbreken van de bemiddelingsbijdrage en de mensen achter de winkeltjes, allemaal gedreven boekenliefhebbers die je netjes mailen of je alstublieft het geld over wilt maken waarna het boek verstuurd wordt.

Mijn tip: zoek een boek bij Bol.com. Bekijk de prijzen van de tweedehands verkopers. Zoek vervolgens het boek op Boekwinkeltjes en bestel het boek daar. Grote kans dat je bij Boekwinkeltjes een goedkoper exemplaar vindt, maar daar gaat het me niet om. Het gaat om de goedkope kleine kneuterige winkeltjes blijven bestaan. Het zou jammer zijn als die winkeltjes die eerst uit het straatbeeld verdwenen zijn nu door een voortdenderende kolos van de digitale snelweg worden gedrukt.

Terug naar Felix. Op hun facebook-pagina dragen schrijvers en klanten gedichten voor. Ik ben daar ook voor gevraagd maar of ik dat ga doen weet ik nog niet.

Eén reactie

Matthijs Eijgelshoven

Doen! Waarom niet?

Matthijs Eijgelshoven, (URL) - 13-12-’16 22:02
We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog