Warenhuis

Boekhandel van de maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de tiende aflevering: Donner in Rotterdam

Begin november gaf ik op een zondag een lezing in boekhandel Donner, aan de Coolsingel in Rotterdam. Door de regen liep ik vanaf Museum Boijmans, waar ik eerder die ochtend een lunchlezing gaf, naar de Coolsingel, naar de nieuwe Donner. Ik was er ooit geweest, maar toen nog op de oude plek.

In januari 2012 was ik te gast bij Lezen Etcetera op Lijnbaan 150. Toen heette de winkel nog Selexyz Donner, wat ze volgens mij schreven met kleine letters: ‘selexyz donner’. De andere gasten waren Wanda Reisel en Stefan Enter. Met iedere gast sprak Pieter Steinz ongeveer twintig minuten. Het was een bijzonder prettig gesprek voor een mooi publiek. Ik leerde Pieter kennen, en Donner.

Ruim een jaar later maakten Pieter en ik deel uit van de groep schrijvers en uitgevers die naar Buenos Aires vlogen, naar de boekenbeurs aldaar waar Amsterdam gaststad was. We gingen uit eten met een deel van de groep en ik zat naast Pieter aan tafel en hij praatte moeilijk na twee wijntjes, ik heb er al vaker over geschreven. Ik dacht: hij kan niet tegen wijn. Het bleken de eerste symptomen van ALS te zijn, dat begon bij zijn stembanden.

Inmiddels is Pieter overleden en is Donner gevestiging in de voormalige Rotterdamse bank. Die zondag dacht ik aan Pieter toen ik de winkel binnenging. Enorm pand, echt als een warenhuis zo groot. Op deze plek stond eerst het Coolsingelziekenhuis, dat werd in mei 1940 verwoest bij het bombardement. Inmiddels is het gebouw opgeslokt door een nog groter bouwproject, Forum Rotterdam: een verzameling winkels waaronder de grootste Primark van Nederland.

Met 3.700 vierkante meter is het de grootste boekwinkel van Nederland, heb ik later thuis opgezocht. Ik gaf de lezing midden in de winkel, een flinke hoek waar zeker tachtig zitplaatsen waren, en nog viel dit podium en dit publiek weg in de gigantische ruimte.

In Buenos Aires is een boekenwinkel die in allerlei lijstjes voorkomt van mooiste boekwinkel ter wereld: El Ateneo. Klinkt als Athenaeum, op het Spui. Nummer één in de lijst van The Guardian trouwens Domicanen in Maastricht. Ik heb de indruk dat het ze meer om de gebouwen gaat dan om de handel in boeken. Daarvoor is service, aanbod en kennis van zaken belangrijker dan het gebouw.

Over Domicanen in een volgende aflevering vast meer. Nu was ik in Donner, dacht ik aan Pieter Steinz en de rode wijn. Toen ik in de Argentijnse hoofdstad was ging ik niet daar die Ateneo-winkel. Ik vond hem te groot, te imposant. Te veel Spaanstalige boeken die ik niet ken.

Waar plaats is kun je dingen kwijt, zei mijn vader vroeger al. Dat geldt ook voor Donner. Ook het formaat van deze winkel boezemt me angst in, maar ik moest wel naar binnen voor die lezing en dus kon ik een beeld krijgen van het aanbod. Dat was prima. Alle nieuwe Nederlandse literatuur lag er. Natuurlijk de bestsellers van dit moment, maar ook kleine boeken, van kleine uitgeverijen. Goeie inkoop, dacht ik. Goeie verkoop ook, de hoeveelheid klanten in de winkel bevestigden dat. Een van de medewerkers vertelde me dat Donner meer dan 200 exemplaren verkocht van het boek van Astrid Holleeder, die zaterdag voor mijn lezing. Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski zal daar heel blij mee zijn.

Na afloop schuifelde ik over de literatuurafdeling. Er stonden tafels met het Juliana-boek erop en de nieuwe Herman Koch.

Ik kreeg de vraag of ze me blij konden maken met een boek. Ik wist wel een boek dat ik graag wilde lezen. Yucca, van Peter Terrin, kreeg ik mee. Dank daarvoor!

Op de foto: El Atenea in Buenos Aires.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog