02 Augustus 2017

Zomerkamp (1)

redactie-ervaringen van Revisor-auteurs

Het is vakantie, tijd voor een Zomerkamp waarin de Revisor aan haar auteurs vraagt om hun ervaringen wat betreft de redactie – een van onze speerpunten – te delen.
Vandaag deel 1: Laura Broekhuysen.

‘Autoriteitsgevoelig als ik ben, gedraag ik me naar de verwachtingen. Wanneer die hoog zijn, zit ik goed. Een sceptische redacteur, daar loop ik met een grote boog omheen. Voor de Revisor schrijf ik graag. Er is vertrouwen, er wordt zorgvuldig gelezen en met toewijding gecorrespondeerd. Naast de talloze goede wenken die ik afgelopen jaren van de redactie kreeg, was het e-mailcontact met Daan Stoffelsen rondom Winter-IJsland van cruciaal belang. Ik schreef het feuilleton vanuit een verlaten fjord, zonder structuur van buitenaf - zelfs een fatsoenlijk dag- en nachtritme liet het in IJsland afweten. Maar het wekelijkse inleveren van een stuk en de gezamenlijke reflectie erop, gaven mijn dagen regelmaat.
Het respons van Daan Stoffelsen was altijd scherp; ik kon mezelf tijdens het schrijven toestaan uit de bocht te vliegen, in de rustige wetenschap dat ik teruggefloten zou worden als ik het te bont maakte.
Het meeste voelde ik me uitgedaagd toen Stoffelsen in een eindejaarsoverzicht op Revisor.nl een stuk van onze e-mailwisseling citeerde (hij had het netjes gevraagd). Het betrof bevallingsscènes die hij eerder dat jaar had besproken in Het literair couvadesyndroom en hij besloot zijn alinea met een vooruitblik op `de bevallingsscène die Broekhuysen me belooft in het boek Winter-IJsland.´
Die scène moest nog geheel en al uit de grond worden gestampt. Met mijn pasgeboren kind aan de borst en een angstwekkend snel naderende deadline voor mijn manuscript in het verschiet, was mijn eerste gedachte: nu heb ik me wel degelijk in de nesten gewerkt.
Maar zodra mijn zoontje sliep, trok ik mijn laptop het kraambed in en hoorde mezelf prevelen: ‘Zet je schrap, Daan Stoffelsen, hier komt een bevallingsscène waar je oren van zullen klapperen.’
Het was niet binnen een uurtje af, maar ik was begonnen en ik wist dat ik het kon: er werd naar uitgekeken.’

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog