11 Augustus 2017

Zomerkamp (7)

redactie-ervaringen van Revisor-auteurs

Het is vakantie, tijd voor een Zomerkamp waarin de Revisor aan haar auteurs vraagt om hun ervaringen wat betreft de redactie – een van onze speerpunten – te delen.
Vandaag deel 7: Dieuwke van Turenhout.

Een van de eerste redactie-reacties die ik kreeg, betrof het te uitleggerig zijn van mijn tekst. In verhalen is dat inderdaad helemaal niet nodig, maar bij redactie is uitleg juist waardevol: waarom stelt een redacteur voor een tekst ergens aan te passen? Wat hebben mijn eigen ogen over het hoofd gezien? Waar kan ik me nu en later verbeteren?
Voordat ik een kort verhaal uit stuur naar de boze buitenwereld, heb ik namelijk deze niet alleen geschreven en gepolijst, maar ook gelezen en herlezen, laten rusten en nog eens hardop voorgelezen. Op den lange duur bén je verdorie bijna die tekst en is het moeilijk nog fout te zien.
Het kalme commentaar, terecht en nauwkeurig, heeft nooit als aanval gevoeld. Zo wist Jan van Mersbergen direct na eerste lezing van Nova aan te geven dat ik de neiging had na een witregel de zin een bepaalde notie van tijd mee te geven: ‘de volgende morgen’ of ‘de lente brak aan’.
Ik heb twee dingen uitgeprint en opgehangen aan de muur. De email met ‘we gaan Nova plaatsen’ en de email waarin staat ‘schrijven is leuk en ook gewoon serieus werk’. Mocht ik dat ooit vergeten.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog