I.M. Dirk Ayelt Kooiman

Deze week vernamen wij dat Dirk Ayelt Kooiman (1946-2018) 2 oktober overleden is. Kooiman was een van de oprichters van Soma en de opvolger, De Revisor, en bleef redacteur tot 1994. Zijn eerste bijdrage aan het tijdschrift waren twee prozastukken, 'Souvenirs, genummerd VIII en X'. Ze zijn te lezen op Revisor.nl; ander werk van Kooiman voor Revisor, maar ook zijn roman Montyn, is terug te vinden op DBNL.org.

Voor abonnees: we publiceerden in 2010 voor uit Frans Kellendonks dagboeken, en daarin is Kellendonk af en toe vriendelijk, vaker vilein over zijn Revisor-collega. Ook op Revisor.nl, met wachtwoord. Bijvoorbeeld, over een vergaderdag bij Anton Haakman thuis:

‘De hele dag literair-persoonlijk gesproken. Dirk was wat vervuld, Jan geanimeerd en conservatief als gewoonlijk, Anton ‘fantastisch’. Zijn dochtertje, Floor, 8, woont bij hem. Maakt een pot-au-feu met spaghetti en veldsla – lekker gegeten en gedronken (rode bessenmix, onbespoten).
Het gevoel dat De Revisor een aflopende zaak is werd, ondanks alle gezelligheid, bevestigd. De tegenstellingen tussen bijv. Jan en Dirk zijn wel erg extreem en bovendien heeft niemand werkelijk bijzondere interesses – Anton misschien uitgezonderd, maar hij is geen kunstenaar.’

Lees ook Carel Peeters' In Memoriam en dat door Bertram Mourits voor Literatuurmuseum.nl.

Daan Stoffelsen Woensdag 10 Oktober 2018 - 10:56 am | | blog
Gebruikte Tags:

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.