Deze week gelezen: Hulst, Céline

Auke Hulst, Ferdinand Céline: de redactie las deze week een overtuigende roman die Nixon sympathiek maakt, en een geweldige, cynische stem.

*

Daan Stoffelsen: Auke Hulst, Zoeklicht op het gazon

'Het was een hete lentedag geweest en nauwelijks afgekoeld – de rioollucht van de Potomac overheerste het zoet van de Rozentuin en kondigde een helse zomer aan. Het was onbewolkt, de halve maan schitterde met gestolen licht en de sterren waren te talrijk om te tellen, maar nooit zo talrijk als ze in de droge berglucht rond Prescott, Arizona waren geweest, waar hij ooit drie opeenvolgende zomers Harold en moeder had bezocht in een kolonie voor tbc-lijders. Hij voelde zich vreemd opgetogen, bevrijd zelfs: een gekooid dier dat eindelijk was losgelaten.'

Auke Hulst, dat is nou een veelzijdige auteur, die allerlei genres beoefent, de straat op gaat, het land verlaat en terugkeert - hij reist -, bij zichzelf blijft, boos wordt, nadenkt. En ondertussen mooie zinnen schrijft, en met Zoeklicht op het gazon een wonderlijk perfect portret van een boze witte man schetst: Nixon. Ik kom dadelijk op in hoeverre Nixon niet-Trump is (een vraag die telkens bij me opspeelde), en hoeverre hij overtuigt (ja!) en sympathiek is (onbegrijpelijk, maar: ja!), maar laat ik eerst naar die zinnen kijken.

Hulst hield het verhaal dichtbij Nixon zelf, en deze observaties van de atmosfeer buiten het Witte Huis, dat Nixon net ontvlucht om met zijn huisbediende Lincoln Memorial te bezoeken, zijn romantisch, bijna sentimenteel. Dichterlijk, dat 'gestolen licht' (dat beeld vergeet ik niet meer), beeldend, dat 'gekooide dier' (je ziet hem nog ín zijn kooi voor je), en effectief, hoe hij van het nu in een halve zin terugkeert naar decennia terug, de president weer het kleine jongetje. Die beweging maakt Hulst vaker, en dat geeft het prototype van de 'slechte' president iets door-en-door menselijks. Met dat verleden begrijp je zijn eenzaamheid, zijn verongelijktheid, zijn woede beter.

Want Nixon ís woedend. Hij haat iedereen, zijn oude vriend Jack [Kennedy, wat een hufter was dat] nog het meest. Hij is ervan overtuigd dat hij het goed heeft gedaan, zijn intenties kloppen, zeker als je bedenkt dat iedereen bloed aan zijn handen heeft - alleen zijn pr was slecht, en hij had te veel vijanden. Hem zat het niet mee, zoals die elitaire democraten, hij was van het volk en had nooit anders dan minachting gevoeld.
En je gelooft hem. Hulsts Nixon is een echt mens, en wel zo'n mens dat op Trump had kunnen stemmen.
Maar nee, Nixon is geen Trump, zijn denken over kiezers (niet helemaal anders dan Trump en de zijnen) en geopolitieke tegenstrevers is consistenter, diepgravender. Hij is ook minder mediageniek, Hulst beschrijft het zweet dat gutst over zijn lichaam bij zijn laatste publieke redevoering, zijn ontslagrede als het ware.

Wat ook zeer geslaagd is aan dit boek: Hulst beschrijft de stiltes voor de storm, of misschien meer het oog van de storm, als de geschiedenis inademt. Drie momenten rekt hij bijna op zijn Van der Heijdens, maar minder barok, uit: het nachtelijke uitstapje in een vijandig Washington (hij heeft net besloten ook Cambodja in de Vietnamoorlog te betrekken), de dag van de verkiezingsuitslagen bij zijn eerste poging om president te worden, de nacht en dag dat hij besluit af te treden. Niet het uitademen: de debatten, het nemen van het verlies en het opeisen van de winst, niet Watergate.

Hulst slaagt erin die adempauzes echt spannend te maken, met een goed ritme, met kleur, met scènes en introspectie, en met af en toe een fijne tirade: 'Hij gebaarde dat ze moesten opdonderen – Zoeklicht [Nixons codenaam voor de geheime dienst] zou goddomme zelf wel bepalen wat hij deed, en dan het liefst onder een andere codenaam, een heroïsche, zoals die van Jack, die Lansier was gedoopt. Noem me Mad Dog, dacht hij. Noem me Old Blood and Guts.'

Goed boek. Doet je goddomme verlangen naar meer dan tweehonderd pagina's.

AmboAnthos gaf Zoeklicht op het gazon uit. Op Athenaeum.nl staat een fragment.

Jan van Mersbergen: onder andere Céline, Dood op rediet

Afgelopen weken wachtte ik tot Sinterklaas me het boek van Lucia Berlin zou brengen. Dat duurde lang. Niet dat die bestelling zo veel tijd nam, het was eerder dat ik tot pakjesavond niks te lezen had.

Ik probeerde De buitenstaander van Stephen King, maar daar kwam ik niet in. Ik vond het gegeven gruwelijk (een verkracht jongetje) en de opzet chaotisch en te veelvormig: een vertelling, politieverhoren, brieven van onderzoekers. Het deed me niet veel.
Ik haalde een paar klassiekers uit de kast. Vader en zonen van Toergenjev. Omdat het aan zou moeten sluiten bij mijn Man/vader-bundel, ik was wel benieuwd hoe deze gedateerde Russische roman nu bij me zou binnenkomen, en daarover kan ik zeggen: De lange moeilijke namen stoten me nog meer af dan twintig jaar geleden en het taalgebruik met de vele bijzinnen en kronkeltjes is me niet concreet genoeg.
Ik las de eerste pagina’s van Michael Ondaatjes De Engelse patiënt, een bijzonder goed geschreven roman die me nu ook wat geforceerd overkomt. Vreemd toch hoe een boek kan veranderen zonder te veranderen, ik verander dus als lezer. Van Ondaatje heb ik hier ook nog zijn jongste roman Blindganger staan, en daarvan las ik ongeveer een derde. ook een moeilijk vormelijk boek waarbij de personages me niks deden. Veel afstand.

Er staat al jaren een bundel van James Salter in mijn kast. Ik heb die bundel (Alle verhalen) al zeker vijf keer opengeslagen en iedere keer begrijp ik er helemaal niks van, van geen enkel verhaal. Ik weet niet over wie het gaat, waar het speelt, wat de mensen willen van elkaar. Ik lees over een schrijver die beroemd is en een schrijver die niet beroemd is en ik voel allebei die mensen niet. Ik lees over een man die ligt te slapen in de eerste alinea en daarna is die man verdwenen. Ik lees over een scheiding die telefonisch wordt doorgegeven en plots gaat het over klanten van een bedrijf die ook opbellen.
Ik weet dat deze Salter gewaardeerd wordt en zelfs gezien wordt als een van de beste verhalenschrijvers, maar wat er met die oordelende typeringen vaak gebeurt is dat ooit iemand dit geroepen heeft en dat veertig jaar later in een bekende Nederlandse talkshow de typering herhaald wordt, zonder deze onbegrijpelijke verhalen erbij te pakken, maar er wordt wel verzucht: ‘Ja Salter, dat is de beste verhalenschrijver.’
Misschien volgend jaar maar weer eens proberen. Misschien moet je er vijftig voor worden. Ik hou de bundel wel in de kast. In ieder geval leuk voor mensen die op bezoek komen en die denken: ‘Salter, dat is de beste verhalenschrijver.’

Toen pakte ik Dood op krediet erbij, en ik wist: dat is in ieder geval een vertelling met zo veel schwung in de vertelstem, dat kan ik op mijn gemak lezen. Bovendien sloot het boek perfect aan bij de laatste avond van de najaarsreeks van mijn Schrijfcafé, aanstaande dinsdag. Céline voert een verteller op die alles wat er in zijn hoofd omgaat het papier opspuugt. Alles. In een verschrikkelijk tempo, met hele korte zinnen en de bekende drie puntjes aan het einde van heel veel zinnetjes. Het tempo, de sprongen, de sfeer, alles is heel sterk aan dit boek.

Als de verteller, en huisarts, een zeurende vrouw volgt naar haar huis waar haar zieke dochtertje zit:

‘Allemaal slap gezeik, da’s wel duidelijk... Dat hele verhaal stinkt naar zure wijn en kots...
We komen aan bij hun kot...
Ik loop naar boven. Ik zit eindelijk... De kleine meid draagt een brilletje.
Ik ga naast d’r bed zitten. Ze speelt toch nog een beetje met d’r pop. Ik zal d’r eens wat opvrolijken. Als ik wil, kan je best met me lachen... Dat grietje is niet ten dode opgeschreven... Ze ademt wat moeilijk... Duidelijk geval van bloedstuwing... Ik maak d’r aan het lachen. Ze krijgt ’t er benauwd van. Ik stel de moeder gerust.’

Zo gaat het maar door. Een geweldige stem, een dubbele lading doordat de arts cynisch is en niks om die mensen geeft, in tegenstelling tot wat zijn beroep doet verwachten. Mooi ritme, die puntjes zijn zeer goed gedoseerd want als je dat na iedere zin toepast werkt het zeker niet, en te weinig werkt ook niet. Het moet gelijk lopen met de ademhaling van de lezer. De details brengen je steeds terug in dat huisje, het brilletje, de pop. De vertelling is volledig vanuit die gedachtestroom, allemaal in het nu, en toch komen er voldoende details om houvast te hebben, eenheid van plaats en tijd. En de gedachten en hersenkronkels zijn nergens cliché en uitleggerig, ze vullen aan.

Dood op krediet werd uitgegeven door Van Oorschot.

Daan Stoffelsen Donderdag 06 December 2018 - 10:30 pm | | blog
Gebruikte Tags:

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.