10. Het slot

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' komt bij het slot. Ze nam ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees alle afleveringen tot nu toe op Revisor.nl.)

*

Na een paar weken begon het effect van het bloed van de twee lifters uit te werken. Ik werd weer moe wakker en in de spiegel zag ik met zorg rimpels terugkeren langs mijn mond en op mijn voorhoofd. Ook zag ik weer grijze haren verschijnen tussen het zwart.

Sleeping in my bed
Strange thoughts, running through my head
I dreamed you were
Playing with my hair

Ik luisterde die ochtend naar Anne Briggs terwijl ik uit het raam keek en de heldere, ijle droefenis van haar stem bleef die hele dag in mijn gemoed hangen. Ze zong verder:

Your dreams among my dreams
Are blue seas among sunbeams
Shades of yellow, shades of green
These are your dreams among my dreams

Die nacht had ik gedroomd over het verhaal dat ik voor het slapen gaan had gelezen. Een jonge Chinese edelman, een jager en avonturier – een flierefluiter – bezocht ‘het eiland van de oudheden’ om de veelkleurige Jasmijn waar het verlate eiland beroemd om is te bewonderen. Terwijl hij van de overvloedig bloeiende en heerlijk geurende struiken geniet treft hij een beeldschoon meisje. Hij nodigt haar uit om samen met hem naar de bloemen te kijken en zijn picknick te delen. Nadat ze hebben gegeten en gedronken, kust hij het onbekende meisje en aangezien ze niet tegenstribbelt gaat hij verder. Zo makkelijk ging dat blijkbaar in de Chinese oudheid op verlate eilanden met bloemen. Dan komt er een slang die zich om hem heen wikkelt, in zijn neus bijt en begint met het oplikken van het uit de wond gutsende bloed. Gelukkig herinnert onze held zich dat hij nog vossengif in een buidel aan zijn middel heeft en hij weet wat daarvan in zijn hand te krijgen en het bloed uit zijn eigen neus in de handpalm te laten druppen. De slang begint het bloed vermengd met gif uit zijn hand te likken en sterft met gewelddadig stuiptrekkingen. De held vertrekt zonder het meisje nog te zien, maar het vermoeden is dat ook zij een slang was. Thuisgekomen moet hij nog wel een maand herstellen.
Ik vond het eigenlijk onverdiend dat de edelman zijn avontuur zo makkelijk had overleefd. Hij geniet van de bloemen en het meisje, hij gebruikt alles wat er is en komt er met lichte schrik en als held van af. In mijn droom zag ik alleen de slangen die plassen bloed oplikten terwijl ze me steeds zijdelings aankeken.

My family's dead, my heart is in the ground
I have no land
This is no time for a farming man

Zo eindigde het lied van Briggs. Mijn nieuwe metgezel had helemaal geen gezicht meer, zijn hoofd was de laatste tijd steeds vaker een huidkleurige klomp. Er verschenen nog een paar ogen, de suggestie van een neus, maar hij had steeds minder kenmerken en ik was bang dat hij weldra zou verdwijnen.

Door het raam zag ik de overbuurman naar buiten kijken. Hij aaide de rode kat in zijn armen. Ik vroeg me af hoe hij zou smaken. Of zijn ouders hem erg zouden missen.

Beeld: Marcel Oosterwijk / CC BY-SA

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog