Schrijfdagboek: Een man bij Oprah

Juni 2009

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag het eerste deel, over een uitzending van Oprah.

Een tijdje terug - ik weet niet precies wanneer - kreeg ik tijdens het kijken naar Oprah Winfrey een idee voor een roman.

De uitzending ging over een kerel die zich bij een gezin aan had gesloten en de zorg voor een gehandicapte drieling op zich nam. De man zat bij Oprah op de bank en in de uitzending veranderde hij van een zelfverzekerde man die trots was op wat voor het gezin betekende in een man die zo veel zorgen en stress had dat hij eigenlijk het liefst weg wilde van dat gezin. Op een gegeven moment zei hij zelfs: ‘I wanna run.’ In een uur televisie was hij veranderd van een held in een slachtoffer.

Het gezin was later ook te zien bij Dr. Phil.

De man is in mijn hoofd blijven steken en bij het opzetten van een eenvoudige familiegeschiedenis heb ik een paar van zijn kenmerken gebruikt. Dat verhaal gaat ook over een man die zichzelf overschat in de zorg die hij anderen kan bieden. Die anderen zijn een oud-klasgenote van de lagere school die vroeger verliefd op hem was maar haar liefde onbeantwoord zag, en haar vier kinderen. Hij heeft haar jaren niet gezien, komt haar weer tegen en ziet dat haar leven zwaar is en stressvol en eenzaam, en hij besluit haar te helpen. Om iets goed te maken.

Ik herkende iets in die man bij Oprah. Wat precies, daar moet ik nog achter zien te komen. Dat komt wel. Ik kijk het filmpje nog vaak terug. Daar moet ik op een gegeven moment mee ophouden. Ik moet naar mijn eigen filmpje kijken, zeg maar.

Eén reactie

Manon Rijnders

Wat een verhaal! Heftig! Kan me voorstellen dat die man weg wil rennen!!
Mooi dat je daar inspiratie door krijgt!

Manon Rijnders, (E-mail ) - 28-09-’10 16:44
Omhoog