, 23 November 2016

Anna Paulowna

500 à 1000

Deze weken publiceren we vier zeer korte verhalen van Robin Kramer (1990), schrijver en redacteur. Zijn werk verscheen bij DeFusie, De Optimist, De TitaanLiter en op Passionate Platform. Dit is de derde, 'Anna Paulowna': 'Hier gaat een Koningin. Hield van de kunsten en bouwde scholen. Een heldin van het volk. De geruchten gaan dat ze negen dagen achter elkaar heeft gedronken, zonder te slapen of zelfs maar te zitten. Zo wordt ze ook door de straten getrokken: rechtop in haar kist, slapend in een ornamentele jurk.'

Motregen en militairen. Een langzame parade, een stoïcijnse stoet. Rouw kan je uit de lucht plukken, een stofje of een haartje. Je opent je hand en weet niet zeker of je het gevangen hebt. (Je kijkt door je wimpers. Je hebt het niet gevangen.) Hier gaat een Koningin. Hield van de kunsten en bouwde scholen. Een heldin van het volk. De geruchten gaan dat ze negen dagen achter elkaar heeft gedronken, zonder te slapen of zelfs maar te zitten. Zo wordt ze ook door de straten getrokken: rechtop in haar kist, slapend in een ornamentele jurk. Pareltjes, glitters. Lichtgevend zijde. Boezem puilt uit als altijd. De koets zelf is dertig meter hoog, een zwart purperen circustent met een patroon van grijze doodshoofden. In de nok bouwen vogels nesten voor een lente die alleen nog in wandelgangen bestaat. Op een roodfluwelen kussen gaat haar kroon door de menigte. Een man achter ons zegt dat ze stinkt, dat alle wijn uit haar poriën komt, dat ze een hoer was en een zuiplap. Ik zet mijn rechterknie op zijn strot totdat hij zuchtend sterft. Niemand heeft mij tegengehouden. Niemand. Dan krijg ik de kroon op het fluwelen kussen aangereikt. Een vrouw zegt: ‘Je weet dat het leven in cirkels gaat, toch?’ Een week later wonen we in het oude paleis en stop ik achtendertig zonen in haar.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog