Een kraam bij het filmfestival

Boekhandel van de maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de negende aflevering: Drvkkery in Middelburg.

Die naam, daar kwam ik nooit goed uit. Drvkkery, maar dan met een v. En een y. Drukkerij dus eigenlijk, maar dan ouderwets geschreven. Het is niet alleen een boekhandel, het is ook een ‘winkel in woord, beeld en geluid'. Ik ken de winkel niet maar wel de boekverkoop op locatie, tijdens Film by the Sea in Vlissingen.

In 2012 zat ik in de jury van het filmfestival, samen met onder anderen Michiel Romeyn, Abdelkader Benali, Liz Snooijink, Jessica Durlacher. Een hele week in Vlissingen, films kijken, soms drie films op een dag. Goed hotel, uitzicht op zee. Veel luchen, veel dineren, borrelen na afloop.

Omdat het festival films en boeken combineert was er veel aandacht voor de schrijvers in de jury en voor hun boeken, waren er literaire evenementen en daarbij paste een boekhandel die na afloop de boeken kon verkopen. Dat was Drvkkery uit Middelburg. In een andere stad, op een vreemde plek.

Ieder jaar mogen oud-juryleden terugkeren bij het festival: de openingsavond, het gala en op de zaterdagmiddag een geweldige lunch bij een groenteteler in Zeeland die groentes kweekt voor de sterrenrestaurants in de buurt. Vorig jaar kon ik er niet bij zijn, dit jaar was ik er alleen op de zondag van het eerste festivalweekend en kwam ik de mensen van de Drvkkery weer tegen, na afloop van de lezing hadden ze een boekenkraam opgesteld achter de coulissen.

Dat was heel slim en ook bescheiden. Het publiek kwam aan de rechterkant de zaal binnen en werd na het uurtje lezing (met Jaap Robben en Renate Dorrestein) aan de linkerkant naast het filmdoek de zaal weer uitgeleid en daar was de kraam opgesteld, volledig achteraf maar wel perfect in de loop van het boekenpubliek. Meestal verkoop ik na een lezing een paar romans die ik dan braaf signeer, nu waren de stapels romans van me die er lagen heel snel verdwenen en bleef ik krabbelen op die eerste bijna lege pagina.

De site heeft boekentips, want wat ze bij DWDD kunnen, dat kan iedere boekhandel. De site spreekt voor zich. Ik herinner me vooral die boekenkraam waar de stapels snel kleiner werden, ondanks het kleine publiek. Waar al vraag was naar mijn nieuwe roman omdat ik in het programma daarover gesproken had.

Adriaan van Dis kocht twee romans van me en zei uit te kijken naar die nieuwe, naar het paard.

Saskia Noort stond tegen de muur geleund en vroeg: Moet jij niet gaan zitten als je signeert?

Dat wilde ik niet, ik was beweeglijk. Dan weer links van de kraam, dan weer rechts, ik bleef krabbelen in de boeken en de Drvkkery verkocht bijna alles, in die veredelde marktkraam.

Het recept was: enthousiasme, de juiste glimlach, boeken verkopen. Alles klopte, daar achter de schermen. Het was beperkt, elementair, helder. gewoon een kraam, verkoop is verkoop.

Volgend jaar kom ik weer graag naar Vlissingen. De lunch met de mini-groentes en het festival met een boekenkraam achter de schermen.

Tot volgend jaar!

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog