, 20 Maart 2015

Inleiding: Jan Baeke, Wat we herkennen en wat nog niet bestond. Over de poëzie in de wereld

2015-1

Het aprilnummer is onderweg. Wij leiden in. Word nu abonnee.

De laatste jaren hebben we op deze plek dichters en beschouwers op titre personelle hun visie op Nederlandse poëzie laten geven. Het moest een overzicht zijn, een stand van zaken, maar veel vaker was het een waarderend stuk over enkele dichters van een paar bundels. Kiki Coumans ging met vier dichters op reis, Janita Monna onderzocht de waarde van gedichten bij het opvoeden van kinderen. Dichters die we nog niet of nauwelijks als essayist kennen kregen de ruimte, zoals Mischa Andriessen en Peter van Lier. En er waren de vaste waarden, Bertram Mourits en Piet Gerbrandy.
Met ingang van het stuk 'Wat we herkennen en wat nog niet bestond' willen we een andere koers varen.

Met ingang van het stuk 'Wat we herkennen en wat nog niet bestond' willen we een andere koers varen. Valt er nog iets te redden aan de poëziekritiek in Nederland? Vraagt het beschouwen van poëzie niet om een veel breder, internationaal kader? Jan Baeke, dichter, vertaler, archivaris, programmeur van het festival Poetry International, legt in dit essay op kalme wijze uit wat hem tot de poëzie gebracht heeft, wat hem erin fascineerde, en vervolgens hoe geconditioneerd poëzielezers vaak zijn, hoezeer literaire cultuur en traditie verweven zijn. ‘Wie zich in de poëzie verdiept ziet dat er net zoveel poëtica’s lijken te zijn als er dichters zijn,’ schrijft Baeke. Gelukkig kijkt hij verder, naar stromingen, geschiedenis. Hij toont aan hoeveel kaders er wegvallen als je een internationale poëtica nastreeft en vraagt zich zelfs af of die wel mogelijk is. Is dat erg? Misschien wel niet, zo stelt Baeke, er zullen altijd individuen zijn die niet zonder poëzie kunnen. Met grondige kennis van de diepe verscheidenheid van de zaken wereldwijd, schrijft Jan Baeke een betoog dat voor iedereen toegankelijk is.

Auteursportret © Keke Keukelaar

 

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog