Revisor 15

Nummer 15 is te koop bij onder anderen Van der Velde in Leeuwarden en Groningen, de VU Boekhandel in Amsterdam, Limerick in Gent, Van Piere in Eindhoven, de Literaire Boekhandel in Utrecht, Het Martyrium, Waanders in de Broeren in Zwolle, Athenaeum in Amsterdam, Stumpel in Almere, Kooyker in Leiden, Dekker van de Vegt in Nijmegen, Scheltema in Amsterdam, voor € 12,50, maar abonneren kan ook, dan krijg je nóg meer - vier nummers en een welkomstgeschenk voor € 40,-.

Redactioneel

‘Er is al jaren een meisje vermist in de streek,’ staat in de flaptekst van Frederik Baas’ Dagboek uit de rivier en met dat verhaal zetten de personages een speurtocht uit - maar het blijft niet bij spel. Een spannend gegeven, maar waardoor? Jan van Mersbergen, onder pseudoniem debuterend als thrillerschrijver, onderzoekt hoe spanning werkt. Wytske Versteeg, Bart-Jan Kazemier en Thomas Heerma van Voss namen de crime scene uit de eerste detective ooit, van Edgar Allan Poe, en schreven hun eigen vervolg.

Maar we onderzoeken niet alleen genreliteratuur. Het gaat in Revisor om stijl, om perspectief, om ambacht. Emily Kocken denkt na over het bloedbad dat ze zelf beraamde voor haar hoofdpersoon. (Nog een flaptekst: ‘Vanaf het begin van hun reis gaat alles echter anders dan gepland, verwart iedereen plaats en tijd en lijken er ongrijpbare machten in het spel.’) Ze ontdekt dat haar vroegere ik haar bij haar misdaden begeleidt. Nieuwe schrijvers – Ezra Hakze, Marijn Sikken, Jacob Doppenberg en Marten Hoekstra – komen met sterke verhalen. Sasja Janssen schrijft de ‘Ballade van de alfahulp’. En ook in deze Revisor: de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, vertaald door Melani Reumers. In het tweeluik ‘Familie’ zien we een vader en een dochter, uit elkaar gegroeid, en we zien mensen vallen. Niemand sterft.

Dat hoeft ook niet. Het huiselijke werkt, betoogt Jan van Mersbergen in zijn essay: ‘Zorg is spannend.’ Dus zijn de twee ongelukken, de aanslag en het viertal bloedbaden in deze Revisor er slechts voor het contrast. Als decor – lepels, een bebloed scheermes, strengen haar –, en niet meer. Literatuur kan zonder. Goede literatuur is spannend.

Daan Stoffelsen

Daan Stoffelsen Zondag 21 Mei 2017 - 10:19 am | | _uitgaves

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.