24 Maart 2018

Revisor 20

Het Campertnummer

Wat zie ik allemaal niet? De biografe. Hoe vertaal ik wat is weggelaten? De vertaler. Hoe verhoud ik me tot de mythe, hoe tot zijn oeuvre? De schrijver. We verschijnen, verdwijnen, variëren, herinneren, analyseren. Revisor #20 is voor Remco Campert, en voor de nieuwe literatuur die in zijn schaduw ontstaat. Met Mirjam van Hengel, Vicky Francken, Joost Oomen, Persis Bekkering, Daan Stoffelsen, Daan Heerma van Voss, Astrid Lampe, Annelies Verbeke, Alma Mathijsen, Frank Heinen, Asha Karami, Hannah van Wieringen, Donald Gardner, Dean Bowen, Roos van Rijswijk, Ramsey Nasr, Martijn den Ouden.

€ 12,50, ISBN 9789403125206 - of neem een abonnement.

Koop Revisor bij uw boekhandel, bijvoorbeeld bij Scheltema in Amsterdam, Athenaeum in Amsterdam, Heinen in 's-Hertogenbosch, Van Piere in Eindhoven, Van Rossum in Amsterdam, De Drvkkery in Middelburg, Van der Velde in Leeuwarden en Groningen, Island in Amsterdam, de Literaire Boekhandel in Utrecht, de Eerste Bergensche Boekhandel, Hijman Ongerijmd in Arnhem, Boekhandel Douwes in Den Haag, Broese in Utrecht, Boekhandel v/h Van Gennep in Rotterdam, Binnert Overdiep in Heerenveen, Waanders in de Broeren in Zwolle, Dekker van de Vegt in Nijmegen, De Tribune in Maastricht, Index Books in Leiden, Bosch&deJong in Rotterdam, Kooyker in Leiden of Plantage Overtoom in Amsterdam.

Redactioneel

Hoe vertaal je wat is weggelaten, vraagt de vertaler zich af. Wat zie ik allemaal niet, vraagt de biografe zich af. ‘Al die momenten die opgelost zijn in tekst- en gebeurtenisloosheid. Nooit opgeschreven, nooit naverteld.’ De collega twijfelt. ‘De dichter heeft wellicht geen idee van de mate waarin de auteur hem een warm hart toedraagt.’
Dit nummer is gewijd aan Remco Campert, en gevuld met ontmoetingen, reïncarnaties van zijn personages, analyses van zijn zinnen, literatuur geïnspireerd door zijn literatuur.
Campert? Een Revisorauteur? Ja, in de eerste jaargangen dook hij een aantal keren op, zoals hij vaker nieuwe tijdschriften zijn zegen gaf met een gedicht of twee. Hij heeft menig tijdschrift ruimschoots overleefd. Misschien is dat de juiste strategie: verschijnen en verdwijnen. Zijn werk bloeit daartussen, in een schemergebied waarin de lach en de brok je soms even nabij zijn.
Camperts werk biedt ruimte, voor lezers van alle gezindten, maar zeker ook voor schrijvers. Behalve zijn biografe, wier meesterproef Een knipperend ogenblik gelijktijdig met deze Revisor verschijnt, vroegen we een waaier aan auteurs iets te schrijven. We vroegen om verhalen, anekdotes en beschouwingen, we verheugden ons op hoe Campert bij jonge auteurs doorklinkt, we nodigden dichters uit Camperts poëzie her te gebruiken, we vroegen zijn vertaler. In wat weggelaten is, in het ‘wellicht’ – daar ontstaat nieuwe literatuur. En daar, die plek is Revisor.

Daan Stoffelsen

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog