Schrijfdagboek

Bladspiegel

Jan van Mersbergen werkte in 2010 aan een roman die in november 2011 moest verschijnen, en Naar de overkant van de nacht zou gaan heten. Voor de Revisor hield hij een schrijfdagboek bij op Revisor.nl. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe het zich langzaam ontwikkelde tot een roman. Ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt.

Deze alinea, een parafrase van de inleiding van Jans blogs, kan volstaan om deze uitgave in te leiden. Wat dit dagboek het lezen of herlezen waard maakt, is hoe de schrijver zich blootgeeft, hoe hij laat zien waar een ambachtsman zijn ideeën vandaan haalt, hoe hij zich verhoudt tot de werkelijkheid, dat perspectief, karaktertekening, zelfs alinea-indeling in een roman niet gegeven zijn maar het resultaat van een worsteling.

Dit is de bladspiegeleditie van het Schrijfdagboek, voor eigen afdruk en tabletgebruik, bij gelegenheid van het begin van het Vastelaovendseizoen 2015.

Download deze uitgave (PDF).

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog